Valentinovo - opuštena večer uz špagete i mesne okruglice i hrpu filmova (i mini serija)

subota, 13. veljače 2016.

Bilo Valentinovo ili ne, za mene je idealna večer ona koja uključuje neku finu večeru i filmsko-serijsku večer. Doma. Pa ako tražite nešto takvo za sutrašnji dan/večer, evo mojih prijedloga :)

No, prije toga, par crtica o Valentinovu koje sam sasvim slučajno našla na stranicama Hrvatske pošte, a prenosim ih ovdje jer su mi jako zanimljive:



"Blagdan je dobio ime prema jednom od prvih kršćanskih mučenika, a taj je dan prvi put blagdanom proglasio još 496. papa Gelazije I. Dan Sv. Valentina prvi je put povezan s romantičnom ljubavlju u srednjem vijeku, u krugovima bliskim piscu Geoffreyju Chauceru, u doba kada je po dvorcima cvalo ljubovanje te se njegovalo umijeće udvaranja. U Francuskoj je pak još 1400. u Parizu utemeljen Visoki sud ljubavi, i to upravo na Valentinovo, a u njemu se vijećalo, sudilo i presuđivalo o „sporovima srca“. Prema nekim izvorima jedna od najstarijih sačuvanih „kartolina“ za Valentinovo (Valentines) nastala je u 15. stoljeću upravo u toj romantičnoj zemlji koju i danas najprije povezujemo s ljubavlju, a napisao ju je Charles, vojvoda od Orléansa, svojoj supruzi.

U slavnom Hamletu Williama Shakespearea iz 1601. u petoj sceni četvrtog čina od ljubavi poludjela Ofelija dan uoči Valentinova poje:
„Sutra je Valentinovo,
Svi ustanimo zarana;
Pod prozor ja ću doći tvoj
Da budem tvoja dragana.“

Na pragu 18. stoljeća počinje proizvodnja već spomenutih „kartolina“ (Valentines) koje su postale nevjerojatno popularne te su bile urešene pravom čipkom i svilenim vrpcama. Pošta je učinila čudo jer se unatoč nadasve konzervativnom dobu počesto slalo i stihove eksplicitnog sadržaja, a samo tako razigrani pošiljatelji mogli su ostati anonimni.

Sredinom 19. stoljeća za Valentinovo se u Velikoj Britaniji slalo i do 25 milijuna dopisnica! Jedna, duhovita, datirana 1850. na sebi nosi prilično izravnu poruku: „Vjenčanja su sada u modi; hoćeš li me ženiti ili ne?“, a druga, iz 1862., adresirana na izvjesnu Miss Jenny Lane iz Norfolka, glasila je: „Najdraža gospođice, šaljem Vam poljubac.“

Dvadeseto stoljeće ukralo je tu predivnu romantiku jer su se u igru umiješali lukavi trgovci nakitom, slatkišima, rubljem i kojekakvim šarenim darovima, no unatoč tomu, dopisnice su i danas najčešći način izražavanja naklonosti na Dan Sv. Valentina. Procjenjuje se da ih se samo u Sjedinjenim Američkim Državama, internetu unatoč, svake godine pošalje blizu 200 milijuna, a ako se tomu pribroje i osobno razmijenjene karte, brojka se penje na impresivnu milijardu."


Za samu večeru nisam pripremila ništa novo, već vas upućujem na jedan recept iz arhive koji mi je jako drag i kojeg sam radila već puno puta, pa tako i za ovu priliku kada sam sve iznova fotografirala.




Malo sam modificirala recept za umak, tj. pojednostavila ga. Iako se čini da ima nešto više posla oko recepta, sve zapravo ide brzo i postupci se pravilno nižu jedan za drugim.

Uživajte i dobar tek!



A sada je vrijeme za filmsko-serijski dio. Bit će nekoliko kategorija i mislim da će se svatko pronaći bar u nečemu; bez obzira na Valentinovo :)

KLASIČNI HOLLYWOOD - ima li boljeg početka?



Film velikog Ernsta Lubitscha o dvoje zaposlenika u jednom dućanu koji se ne mogu podnijeti te je svaki od njih zaljubljen u tajnu osobu s kojom se dopisuju. Sigurno već pogađate ključni zaplet :) 

Scena iz filma

Cary Grant je znanstvenik koji mora dobiti donaciju od bogate nasljednice (Katharine Hepburn) kako bi završio svoj znanstveni projekt...

Scena iz filma


Još jedan zajednički film Katherine Hepbrun i Caryja Granta. A pojavljuje se i James Stewart. Film o visokom društvu i jednoj od uglednijih članica čije planove za vjenčanje pomrsi dolazak novinara iz žutog tiska. Prema ovoj priči kasnije je nastao i film High Society s Grace Kelly, Bingom Crosbyjem i Frankom Sinatrom. 
Scena iz filma
4. His Girl Friday, 1940.

Treći film s Caryjem Grantom. Uvjeravam vas, nije namjerno! On je glavni urednik jednih novina i pokušava napraviti sve kako ne bi izgubio glavnu novinarku (Rosalind Russell), koja je ujedno i njegova bivša žena.

Scena iz filma

5. Breakfast at Tiffany's, 1961.

Mislim da nisam mogla bez ovoga :)

Scena iz filma

DISFUNKCIONALNO - jer je to ponekad i najbolje!



O ovome sam pisala u postu s mesnim okruglicama koje vam preporučujem za ovu večer. Riječ je, čini mi se, o jednom o podcijenjenijih i zaboravljenijih filmova. Meni je sjajan! Svakako pogledajte i javite dojmove. Javite i ako ste već pogledali. Baš me zanima :) 




Kathleen Turner (koja glumi i u Časti Prizzijevih) i Michael Douglas su bili jedan od popularnijih filmskih parova tijekom 1980-ih. I sjajni su zajedno, pogotovo ona! U Ratu Roseovih pratimo Barbaru i Olivera od trenutka upoznavanja, preko idiličnih početaka i braka do potpune nesnošljivosti. Svakako pogledajte!   

Scena iz filma
3. To Die For, 1995.

Nicole Kidman kao fatalna žena. Meni jako draga glumica, ali svjesna sam da mnogi imaju podijeljene osjećaje prema njoj :) U ovom filmu ona je novinarka koja će poduzeti sve kako bi uspjela, a uz to se želi riješiti muža. Film će vas iznenaditi, garantiram vam :)

Scena iz filma
4. American Beauty, 1999.

Mislim da je većina gledala ovaj film. Ipak, mislim da je jedan od onih koji se mogu gledati više puta. Ja već dugo nisam...

Scena iz filma

5. Blue Valentine, 2010.

Film o kojem se mnogo govori, no još ga nisam uspjela pogledati. Možda je sada pravo vrijeme za to. Film o dvoje mladih ljudi u kojem pratimo njihov međusobni odnos, od početaka do raspada njihovog braka. Mislim da je ovaj film više tužan, nego što je disfunkcionalan na način kao gore navedeni filmovi. 

Malo cheezy, ali eto :)


EUROPSKO - zapravo, na kraju, francusko, opet slučajno (jer sve bolje zvuči na francuskom?)

*napomena: u ovim filmovima vam nitko ne garantira klasičnu sreću i sretan kraj, ali to niste ni očekivali :)


Film koji naočigled počinje s tipičnom temom dekadencije europskog visokog društva. Nastavlja se u predivnom mediteranskom okruženju francuske rivijere. Divna Deborah Kerr, slatka Jean Seberg i klasični David Niven.

Scena iz filma
2. À bout de souffle, 1960. (Breathless)

Jean Seberg na prvu pomisao! I legendarni Jean-Paul Belmondo u filmu koji ga je proslavio. Režira Jean-Luc Godard, kao svoj prvi dugometražni film. Vrlo pojednostavljeno, pratimo kriminalca u bijegu i njegovu djevojku Amerikanku.  

Scena iz filma


3. Le mépris, 1963. (Contempt)

Još jedan od filmova s vrhunskom postavom, kako ispred kamere, tako i iza. Film o sukobu umjetničke i komercijalne kinematografije, kao i sukob u privatnom životu scenarista koji film mora učiniti, dakle, komercijalnijim.

Scena iz filma
4. Bande à part, 1964.

Još jedan Godardov film. Sad se vratite na pjesmu koju sam stavila nakon prvog dijela ovog (pre)dugog posta :) Dva sitna lopova, zaljubljenika u hollywoodske B filmove, nagovaraju studenticu stranih jezika da im pomogne u pljački. 

Scena iz filma
5. Amour, 2012.

Francuski film austrijskog redatelja (Michael Haneke), dobitnik Oscara za najbolji strani film. Izrazito tužna, ali predivna priča o tome što je zapravo ljubav...

Scena iz filma

SASVIM OPUŠTENA VEČER - za kraj :)



Meni jako draga ljubavna komedija s Harrisonom Fordom i Melanie Griffith. A pojavljuje se i uvijek sjajna Sigourney Weaver, kao i još nekoliko poznatih glumaca. Film s vječnom temom zamjene identiteta i zabuna koje iz toga proizlaze. Ako niste gledali, svakako pogledajte! Pjesma je dobila Oscara i sigurno će vam biti poznata.

Treba li išta reći o ovome? Idealan izgovor za pogledati svih šest epizoda u komadu <3 <3 <3 

Mr Darcy
Opet Mr Darcy

3. As Good as It Gets, 1997.

Netipična romansa. Ali savršen film s nizom disfunkcionalnih likova koje spoji, kako to bude, sudbina, a Jack Nicholson je lik kojeg volimo mrziti, ali ga ipak volimo :)

Scena iz filma


Preporuka najnovijeg datuma. Rat i mir, klasična i bezvremenska priča u novom ruhu BBC-ja, vrhunske produkcije. Samo još uvijek nisam sigurna u casting Paula Dana kao Pierrea. Ali sve ostalo je na mjestu i sjajno je. U priči nema iznenađenja (ako ste upoznati s njom), ali i bolje je tako. Sve ostalo je vječno <3 Pogledati u komadu! :D


Ok, ovdje je mogao završiti bilo koji Disneyjev uradak, ali mislim da je očito zašto sam izabrala baš ovaj :) Upalite i uživajte! <3

<3
Na kraju, opustite se i uživajte, bez obzira o kojem se danu u godini radi. Nadam se da vas ne nerviraju gifovi, ja ih jako volim pa ne mogu odoljeti :) Naravno, filmovi na listi su mogli biti potpuno drugačiji, no ovo je neki moj izbor pa vam ga tako i predstavljam. Sigurno bih još negdje dodala barem Casablancu, Eternal Sunshine of the Spotless Mind i Her. Ako ćete nešto odabrati s liste, svakako podijelite, jako me zanima :)

Do idućeg teksta,
Nikolina :)















Objavi komentar

Desert :)